Haşere ile mücadelede kent genelinde hummalı bir çalışma yürüten Mersin Büyükşehir Belediyesi, vatandaşlara düşen görevleri de tek tek anlatıyor. Mahalleliler bu sayede ilaçlama konusunda doğru bildiği yanlışların farkına varıyor. Özellikle ilaçlama aracının mahalleri gezdiği sırada kapı ve pencere açmanın yanlış olduğu konusunda vatandaşlar bilgi sahibi oluyor.
İlaçlama konusunda şu ana kadar Erdemli, Silifke ve Gülnar İlçesi’nin tamamında bilgilendirme çalışmalarını tamamlayan Büyükşehir ekipleri, bu çalışmaları diğer ilçelerde de sürdürüyor.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in talimatıyla haşere ile mücadelede ilaçlama çalışmalarını titizlikle sürdüren Büyükşehir Belediyesi, çalışmaların başarılı olabilmesi için vatandaşları da bilgilendiriyor. Mahalle mahalle gezerek, Mersinli vatandaşlarla tek tek buluşan Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Temizlik Şube Müdürlüğü Vektörle Mücadele Şefliği, şu ana kadar Erdemli, Silifke ve Gülnar İlçesi’nin tamamında bilgilendirme çalışmaları yaptı. Mahallelilerin ilaçlama konusunda doğru bildiği yanlışların farkına vardığı çalışmalar diğer ilçelerde de sürdürülüyor.
Küçük önlemler ile büyük tedbirler nasıl alınır?
Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekipleri, mahalle muhtarları ile vektörle mücadele hakkında görüşmeler sağlıyor ve yapılan görüşmeler neticesinde muhtarlarla beraber vatandaşlara vektörle mücadelede büyük önem taşıyan biyolojik, kültürel, kimyasal mücadele ile ilgili bilgilendirmeler yapılıyor. Bu sayede halka küçük tedbirler ile nasıl büyük önlemler alınabilecekleri hakkında bilgi veriliyor.
İlaçlama esnasında kapı-pencere açmak yanlış
Büyükşehir ekipleri, toplumda doğru bilinen yanlışlardan biri olan ilaçlama aracının mahalleri gezdiği sırada kapı ve pencere açmanın yanlış olduğu konusunda da halkı bilgilendiriyor.
Gece ilaçlama aracının arkasındaki püskürtme aparatı ile 25 metre sağa, 25 metre sola olmak üzere toplam 50 metrelik bir alana ilaçlama yapılıyor. Atılan ilaç hava sıcaklığından dolayı havada asılı kalıyor ve daha sonra patlıyor. Bu nedenle sivrisinekler kaçacak yer arıyor. Bu sırada vatandaşların ilacın eve girmesi için cam ve kapılarını açmaları büyük sıkıntı yaratıyor. İlaçtan kaçan sivrisinekler ölmemek için evlerin içine saklanıyor. Evlerin içerisine ilaç girmediği gibi evler sivrisineklerin saklanacağı yer haline geliyor.
“Vatandaşlarımızı rahat ettirebilmenin peşindeyiz”
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nda görev yapan Saha Denetim Sorumlusu Mustafa Telefon, ilaçlama birimi olarak, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in talimatları doğrultusunda vektörle mücadele hakkında, mahalle muhtarları öncelikli olmak üzere, vatandaşları bilgilendirdiklerini söyledi. Bu konuda vatandaşlara da büyük görev düştüğünü anlatan Telefon, “Gece ilaçlama araçları geçerken çoğu vatandaşımız, ilaçlama arabasının sesini duyduğu an kapıyı, pencereyi açıyor. Bizler vatandaşlarımıza bunun yanlış olduğunu dile getiriyoruz. Çünkü kapı ve pencereleri açtıklarından dolayı sivrisinek haliyle evin içine kaçıyor. Bizler de bunları mahalle muhtarlarımıza ve vatandaşlarımıza anlatıyoruz. Tüm Mersin ili genelinde anlattık ve anlatmaya da devam edeceğiz. İlaçlama konusunda vatandaşlarımızı olabildiğince rahat ettirebilmenin peşindeyiz” dedi.