https://www.anamurhaber.com/files/uploads/user/d04a398d06983d4ddc998c531e778836-3b1d2f2ae73c921ed594.jpg
İsmail Şimşek
Advert

HDP’NİN TOROSLARA AÇILMA STRATEJİSİ

11-09-2023 18:50 470 kez okundu.

2024 belediye seçimlerine yaklaşık 6 ay gibi bir zaman kaldı ve bu seçim birçok ilklere gebe…

Zaman aralığı daraldıkça siyasi partilerin il il ilçe ilçe, mahalle mahalle hatta köy köy seçmeni markaja alma stratejisinin hayata geçirilme çabasının netleşmeye başladığını görüyoruz.

Elbette ki siyasi partilerin lokalize bir seçmen kitlesi tercih etme stratejisi irrasyonaliteye yani akıldışı bir karşılığa tekabül etse de şimdiye kadar söylemde Türkiye partisi olacağını ifade eden ancak bunu bir türlü gerçekleştiremeyen söylem ve eylemleriyle bu kabuğu kıramayan (YSP)HDP’nin 2024 yerel seçimleri için bu yönde bir irade koyma çabasına ve bunu lokal anlamda Toroslar Yörüklerinden başlama ve bu yönde bir açılma stratejisiyle realize etmeye çalıştığını görüyoruz.

Buraya nereden geldiğimi ifade etmem gerekirse 30 Ağustos zafer bayramı kutlaması için davet üzerine Torosların eteklerinde bir Yörük köyüne gitmiştim. Davete katılan muhtarlarımızla yapılan sohbette HDP’nin Torosların muhtarlarını yemekli bir toplantıya davet ettiğini öğrendim.

Hatta daha önce bu yönde bir çabanın HDP’li bazı Toroslar belediye meclis üyelerince Torosların köy veya mahallelerinin ziyaret edilerek sorun dinleme gerekçesiyle başlatıldığını buna muhatap olan bir muhtarın gelen HDP’li belediye meclis üyelerine; ‘’ Siz PKK’ya PKK; bu örgüte terör örgütüdür demediğiniz sürece bu köyden ve Toroslardaki hiçbir köyden oy alamazsınız.’’ dediğini muhtarın ağzından dinledim. Muhtarın bu ifadesi özellikle HDP perspektifinden altı çift çizgiyle çizilmesi gereken bir ifade olduğuna dikkati çekmek isterim..

Gelelim HDP dahil bazı millet ittifakı partilerinin 2024 seçimlerine ittifaksız her il veya ilçede tek başına seçime girme stratejisine.

14 ve 28 Mayıs 2023 genel seçimlerinde 12 maddelik gizli protokol ile millet ittifakının adayı Sayın Kılıçdaroğlu’ndan -hele Ümit Özdağ ile yapılan gizli mutabakattan sonra-umduğunu bulamayan HDP başta diğer ittifak üyelerinin, 2024 yerel seçimlerine ülke genelinde tüm il ve ilçelerde ittifaksız tek başına seçime gireceğini deklare etmesi üzerineToroslar özelinde seçim hareketliliği başladı bile.

Dolayısıyla gerek 2018 ve gerekse 2023 millet vekili seçimlerinde Toroslarda 1.parti olan AK Parti’den sonra 2.parti veya 3.parti konumunda olmasının getirdiği potansiyeli ile olsa gerek HDP’nin, Mersin’de ve özellikle Toroslarda yerel yönetimi elde etmek için ‘’Yörüklere açılma’’stratejisine büyük önem verdiğini görüyorum.

Zira Mersin ve merkez ilçelerini kazanmak için sadece merkezilçe periferlerinde güçlü olmak yetmiyor. Hele hele 2014 yılında yürürlüğe giren 6360 sayılı Büyükşehir yasası ile mutlak suretle Anamur’dan Çamlıyayla’ya Yörüklere el atmak Yörüklerin oyunu da almak gerekiyor. Sayısal hesaplar matematik bunu söylüyor.

Tabi ki inkar politikası yürüten HDP açısından bu durum kolay veya çabuk sonuç alınabilecek bir strateji değil. Düşünsenize yıllarca insanları ayıran topluma kin ve nefret tohumları eken ocaklara ateşler düşüren var oluşunu bu terör örgütünün iki dudağından çıkacak şeye bağlayan hep “sapak yollara’’ başvurarak iktidar devşirme yolunu seçen bir siyasaloluşumun 40 yıldır bu milletin yaşadığı ağır mentaldeformasyonu hafızalardan silmesi veya topluma yaşattığı 40 yıllık metal yorgunluğu bünyeden atarak mesafe alma iktidar devşirme çabasının kolayca elde edilecek bir çaba olmadığı ortada.

Bunun için muhtarın ifadesiyle öncelikle ‘’terör siyasetini’’meşrulaştırma ve toplumsal zemini   enfekte etme çabalarından artık vazgeçmeleri gerekiyor.

Örneğin açıkça terör örgütüyle bağını inkâr etmemek bunu her fırsatta vurgulamak ’meşruiyet algısını’’ tüm bunlara rağmen dayatmak asit üreten fabrika gibi çevreye ve dolayısıyla topluma zarar verme çabasında olan bir partiye kim güvenir oy verir ki?

Özellikle ‘’ millet, vatan, bayrak’’ gibi kurucu değerlerini dinamitleme çabasına aracılık etmek veya en masumane tabirle bu değerleri görmezden gelerek siyaset yapmaya çalışmak hangi insan faktörünün özellikle hangi yörük insanının göz ardı edeceği veya görmezden gelebileceği anlaşılabilir bir durum olabilir ki?

Hele hele potansiyel varlık kaynağını 85 milyon insana değil de illegal yapılara bağlayarak ‘’ siyaset yapma’’ gayreti veya ülke   bütünlüğü sorgulama hedefi devletçi ve milliyetçi Mersin ve Torosların Yörük insanlarında nasıl bir karşılık bulabilir ki?

HDP gibi partilerin anlamadığı şey şu: ‘’Vatansever Yörüklerin gönlüne iltica etmek oy devşirmek kalınlığını bilemediğiniz bir buz tabakası üzerinde yürümek gibidir. Zira nerede ve ne zaman sizi şok yapacak soğuk suyla buluşacağınızı bilemezsiniz.’’

Dolayısıyla tüm bu yaşatılan ve yaşananlar ortada iken bu çabanın hafızası güçlü olan Mersin ve Toroslar Yörüklerinde kısa menzilde bir karşılık bulması imkansızdır. 

Tarih literatüründe bir klişe kavram vardır. ‘’Tarih, geçmişle ilgilidir, gelecekle ilgilenir.  Ve tarih yaşayan bir organizmadır ve geçmişi inkâr etmez!’’

İfade etmem gerekir ki yörüklere açılma stratejisi akılcı bir hesap ancak duygusallığa ve vatanseverliğe biat etmiş sonuç alınması zor bir stratejidir. Dolayısıyla her akılcı hesap doğru sonuç üretmez. Zira bir aşamadan sonra devreye 40 yıllık terör travmasının getirdiği duygusallık sendromu ve Mevla’nın Yörük insanına bahşettiği ‘’vatanseverlik’’ olgusu girer.

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI BİR DÜNYA LİDERİNİ AĞIRLADIK… GELECEĞİ KURGULAYAN İKİ LİDER; ERDOĞAN VE BAHÇELİ KİBRİN PANZEHİRİ, ‘’TEVAZUDUR.’’ HOŞ GELDİNİZ BİLGE LİDER!  KANIMIZ KURUSUN! GAZZE’NİN GÖZYAŞLARI BM’NİN BEYİN ÖLÜMÜ VE ERDOĞAN LİDERLİĞİ Terör Devleti İsrail! KOCAMAZ EFSANESİ GERİ Mİ DÖNÜYOR? KOCAMAZ EFSANESİ GERİ Mİ DÖNÜYOR? HDP’NİN TOROSLARA AÇILMA STRATEJİSİ 2024 Mersin Büyükşehir Belediye Seçimleri Ve Aday Kriteri 2024 YEREL SEÇİMLERİ VE KISA BİR SİYASAL ANALİZ Tapu Satışlarının Noterlere Devri Ve Yaşanabilecek Sorunlar.. GELECEĞE UZANMAK MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VE REZERV ARSA SORUNU ONURUMLA VURUŞARAK KAYBEDERDİM KİRLİ SİYASET EMPERYALİZMİN RÜYASI: ‘’ERDOĞAN’SIZ BİR TÜRKİYE’’ KANDİL, KILIÇDAROĞLU DEDİ… BÖLGESEL GÜÇTEN, KÜRESEL GÜCE… PKK, Yeniden mi Hortlatılmak İsteniyor? NEDEN ERDOĞAN? 2023 Seçimleri Ve Türkiye Yüzyılı Vizyonu ARTIK KANDİL’İN DE ADAYI Büyük Dönüşüm, Küçük Muhalefet… Mersin’in Vekil Profili Nasıl Olmalı? Terörü Sıradanlaştırma Siyaseti KILIÇDAROĞLU’NUN HDP İLE VALS’I LİDERLİK, BASİRET GEREKTİRİR! Ülke, Müteahhit Çöplüğü… Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Ve Doğru Sanılan Yanlışlar SİYASAL VESAYET YAPARSA ERDOĞAN YAPAR! Büyük Dönüşüme Sahip Çıkmak PKK / PYD BİZE Mİ SALDIRACAK? GARNİZON SİYASET Ak Parti Ve Dava Zafiyeti Ne Diktatör Ne Ezik Ne De Sünepe