https://www.anamurhaber.com/files/uploads/user/d04a398d06983d4ddc998c531e778836-3b1d2f2ae73c921ed594.jpg
İsmail Şimşek
Advert

KOCAMAZ EFSANESİ GERİ Mİ DÖNÜYOR?

11-10-2023 14:30 475 kez okundu.

 

14 Mayıs 2023 seçimlerinin üzerinden yaklaşık 5 ay geçti.

Seçim süreci devam ederken Millet İttifakı’nın ikinci büyük partisi olan İYİ Parti ve lideri Sayın Akşener’in, 6’lı masanın diğer 4 üyesi tarafından, müzakeresi önceden yapılan bir milletvekilliği pazarlığının sonucu kazanamayacak aday Kemal Kılıçdaroğlu’nu dayatma olasılığına karşı Ekrem İmamoğlu ve Mansur yavaş kartını öne sürmesi beklenirken beklenmedik bir şekilde ittifakın diğer 4 üyesinin (Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Deva Partisi ve Demokrat Parti) çökmesiyle bir oldubittiye getirilmiş ve Kılıçdaroğlu’nun dayatma ittifak adaylığını onay makamı olarak önünde bulmuştu.

Beklemediği bu oldubitti karşısında 3 Mart’ta masadan kalksa da 6 Mart’ta bazı şartlar karşılığında istemeye istemeyemasaya geri dönmüş bu dayatma ve kumpas gerek İYİ Parti gerekse Sayın Akşener perspektifinden millet ittifakı siyaset zemininde ciddi bir siyasal travma oluşturmuştu.

Yaşanan bu kumpas ve akabinde yaşanan travma serencamı İYİ Parti ve Sn. Akşener’in hafızasında öyle büyük ve derin bir iz bırakmış olacak ki 81 il, ilçe ve beldelerde parti olarak ittifaksız seçime girme ve kendi adayını çıkartma kararı aldı. 

Gelinen noktada alınan bu karar yerinde bir karar zira bu karar parti için belediye seçimlerinde özellikle büyükşehirlerde kendini test etme, gücünü ölçme ve değerlendirme fırsatına kapı aralayacak. Bu karar en fazla İYİ Parti kullanarak kazanılmış özellikle İstanbul ve Ankara için her başarıyı kendinden bilen her yerde muktedir olduğunu sanan CHP penceresinden gerçekten kendilerinin ifade ettikleri gibi kaplan mı yoksa Sn. Akşener’in boylarının ölçüsünü göreceğiz ifadesinde olduğu gibi kâğıttan kaplan mı sorusuna cevap olacak.

Merkez karar organında alınan ittifaksız seçime girme kararından sonra Mersin ne olacak, İYİ Parti Mersin adayı kim olacak, Mersin’de nasıl bir yerel seçim stratejisi izlenecek?Soruları akla geliyor. Adaylık için ise ilk akla gelen isim Sayın Burhanettin Kocamaz. Sayın Kocamaz belediyecilikte gerçekten başarılarıyla efsane olmuş bir isim. 

Sayın Kocamaz, ‘’KOCAMAZ’’ mottosuyla 4 dönem Tarsusve bir dönem Mersin Büyükşehir’de belediyecilikte özellikle Macit Özcan belediyeciliğinden sonra Mersin’e damga vurmuş efsane bir siyasal figür. 

Neden Kocamaz sorusuna cevap aramak için dünü bugünle harmanlayarak geleceğe bir pencere açmak gerekiyor. İsterseniz 10 yıl öncesine bir yolculuk yaparak hafızamızı güncelleyelim.2014 yılının ilk çeyreğinde siyasal partilerin Mersin yerelde seçim mücadelesini anımsıyorum. 

AK Parti’ni adayı Sayın Mustafa Sever, CHP’ni adayı Sayın Macit Özcan ve MHP’ni adayı Sayın Burhanettin Kocamaz’dı. 

Tarsus Belediye Başkan Sayın Kocamaz mücadeleye çok önceden neredeyse bir buçuk yıl önce başlamış, diğer partiler yerel adaylarını netleştirmeden o neredeyse Mersin’in bütün coğrafi sathını sahaya pratize ettiği seçim stratejisi ile karış karış dolaşmış, insanların beklentilerine çölde bir vaha misali umut olmuştu.

Selefi Macit Özcan ise özellikle Mersin merkez ilçelerde sol tandanslı olup sorgulamadan tıpış tıpış sandığa giden klasik sol seçmen ritüelleriyle kazanılmış üç dönemlik belediye başkanlığı süreciyle halktan kopuk belediye başkanı imajı oluşturmanın yanında bu kadim kente ab-ı hayat yani yaşam suyu olacak kentin ulaşım keşmekeşliğine son verecek raylı veya hafif raylı sistem veya tünel geçişli kavşak  gibi önemli projeleri Mersin’e sunmakta yetersiz kalmıştı.

Dönemin seçim atmosferinde; ‘’ Macit Özcan hizmet sunmadaki başarısızlığına rağmen dördüncü seferde başarılı olursa bu sonuç üniversitelerde tez konusu yapılmalıdır’’ demiştim. Çölde vaha misali hizmete susayan her kesiminden halk buna her dönem Macit Özcan’a veren bir kısım sol seçmende dahil Sayın Kocamaz’a sarılmış özellikle yerli kırsal seçmenin sinerjisiyle ‘’ solun kalesi Mersin’i’’ ilk kez bir MHP’li ve milliyetçi başkan soldan teslim almıştı.

Bugüne gelirsek gelinen noktada İYİ Parti için belediyecilikte ilk akla gelen isim İYİ Parti’nin parlamentodaki tek ismi Sayın Burhanettin Kocamaz…

14 Mayıs 2023 seçimlerini analiz ettiğimizde İYİ Parti %12,12’lik oy yüzdesine tekabül eden 145 bin oy oranıyla YSP(HDP) den sonra 4.parti konumunda. Tabi yerel seçimlerin siyaset sosyolojisi faklıdır. Adayın yerel dinamikleri, toplumsal rezervi ve bunların kümülatif toplamını oluşturan bölgede dilden dile anlatıla gelen konuşulan hikâyeçıktısı gibi siyaset psikolojisi de bir yönüyle önemli bir karşılık oluşturur.

Bu durumda Sayın Kocamaz ne düşünür?  İYİ Parti nasıl davranır?  

İYİ Parti Mersin’de bir aday çıkaracaksa bu Sayın Kocamaz olur. Kocamaz vekilliği riske eder mi veya genel merkez adaylığa zorlarsa sahaya iner mi? 

Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan bu gün grup konuşması sonrası muhabirlerin sorusuna verdiği cevapta İYİ Parti’ye kapılarının açık olduğunu ifade etti.

Bu durumda şu soruyu sormak gerekiyor: ‘’ Kocamaz efsanesi geri mi dönüyor?’’

 

 

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI BİR DÜNYA LİDERİNİ AĞIRLADIK… GELECEĞİ KURGULAYAN İKİ LİDER; ERDOĞAN VE BAHÇELİ KİBRİN PANZEHİRİ, ‘’TEVAZUDUR.’’ HOŞ GELDİNİZ BİLGE LİDER!  KANIMIZ KURUSUN! GAZZE’NİN GÖZYAŞLARI BM’NİN BEYİN ÖLÜMÜ VE ERDOĞAN LİDERLİĞİ Terör Devleti İsrail! KOCAMAZ EFSANESİ GERİ Mİ DÖNÜYOR? HDP’NİN TOROSLARA AÇILMA STRATEJİSİ HDP’NİN TOROSLARA AÇILMA STRATEJİSİ 2024 Mersin Büyükşehir Belediye Seçimleri Ve Aday Kriteri 2024 YEREL SEÇİMLERİ VE KISA BİR SİYASAL ANALİZ Tapu Satışlarının Noterlere Devri Ve Yaşanabilecek Sorunlar.. GELECEĞE UZANMAK MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VE REZERV ARSA SORUNU ONURUMLA VURUŞARAK KAYBEDERDİM KİRLİ SİYASET EMPERYALİZMİN RÜYASI: ‘’ERDOĞAN’SIZ BİR TÜRKİYE’’ KANDİL, KILIÇDAROĞLU DEDİ… BÖLGESEL GÜÇTEN, KÜRESEL GÜCE… PKK, Yeniden mi Hortlatılmak İsteniyor? NEDEN ERDOĞAN? 2023 Seçimleri Ve Türkiye Yüzyılı Vizyonu ARTIK KANDİL’İN DE ADAYI Büyük Dönüşüm, Küçük Muhalefet… Mersin’in Vekil Profili Nasıl Olmalı? Terörü Sıradanlaştırma Siyaseti KILIÇDAROĞLU’NUN HDP İLE VALS’I LİDERLİK, BASİRET GEREKTİRİR! Ülke, Müteahhit Çöplüğü… Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Ve Doğru Sanılan Yanlışlar SİYASAL VESAYET YAPARSA ERDOĞAN YAPAR! Büyük Dönüşüme Sahip Çıkmak PKK / PYD BİZE Mİ SALDIRACAK? GARNİZON SİYASET Ak Parti Ve Dava Zafiyeti Ne Diktatör Ne Ezik Ne De Sünepe