KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 22-07-2023 11:51

Anamur 15’nci Uluslararası Kütür ve Muz Festivali Başladı..

Anamur 15’nci Uluslararası Kütür ve Muz Festivali Başladı..

Anamur Belediyesi tarafından organize edilen ve bu yıl 15’ncisi düzenlenen Uluslararası Kültür ve Muz Festivali kortej yürüyüşü ve çelen töreni ile start aldı.

Üç gün sürecek olan Uluslararası Kültür ve Muz festivali Anamur Otogarından kortej yürüyüşü ile başlanarak Çavuşpınarı parkında bulunan Atatürk anıtına Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç tarafından sunulan çelenk töreni ile başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile devam eden törenAnamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç ve İlçe Kaymakamı Bilal Bozdemir’in festival ile ilgili konuşmalrı ve farklı yörelerde ve KKTC’nden Halk dansları gösterileri ile son buldu.

Üç gün boyunca sürecek festivalde yapımı tamamlanan Dr.Devlet Bahçeli Sahil Parkının açılış töreni yapılacak.  Ayrıca sanatçı Ece Mumay ve Bilal Sonses’in sahne alacağı Halk konseriyle devam edecek.

 Festival yürüyüşü ve açılış törenine, Anamur Kaymakamı Bilal Bozdemir, Belediye Başkanı Hidayet Kılınç, Gülnar Belediye Başkanı Alparslan Ünüvar, Anamur Emniyet müdürü Ömer Engin Genç, Alanya Belediye Başkanı Başdanışmanı Yaşar Esap Yılmaz, Girne Belediye Meclis Üyesi Ziya Egemen Sencer, Siyasi Parti Temsilcileri, Belediye Meclis Üyeleri, STK Temsilcileri, Mahalle Muhtarları ve vatandaşları katıldı.

Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç yaptığı açılış konuşmasında, tüm katılımcıları hoş geldiniz diyerek, “İlçemiz Anamur doğal, tarihi ve kültürel değerlerini ulusal ve uluslararası alanda tanıtılması, muzun başkenti olan  Anamur’umuzun turizmden de hak ettiği payı alır hale gelmesi amacıyla her yıl düzenlediğimiz Anamur Uluslararası Kültür ve muz Festivali’nin bu yıl 15’ sini gerçekleştirmekteyiz.” Dedi.

Festival içerisinde gerçekleşen organizasyonlara da değinen Anamur belediye başkanı Hidayet Kılınç, farklı kültürlerden, farklı yörelerden Halk dansları,  sportif faaliyetler, yarışmalar, eğlence programları, ve halk konserleri ile devam edecek programda Dr. Devlet Bahçeli Sahil Parkının 2.Etap açılış törenine de gerçekleştireceklerinin müjdesini verdi.

Anamur Kaymakamı Bilal Bozdemir de , “Anamur Belediyesi tarafından bu yıl 15’incisi gerçekleştirilen Uluslararası Kültür ve Muz festivalinde halkımızla ve  misafirlerimizle birlikte hem Anamur’umuzun Kültürel değerlerini, coğrafi güzelliklerini, turistik ve tarihi değerlerini tanıtma fırsatı bulacağız, Hem de muz ürünümüzü Anamur’umuzun  en değerli markası olan Anamur muzunu yeniden tanıtma fırsatı bulacağız.

2000’li yıllar öncesine muz büyük ölçüde İthal edilmekteydi. Geçtiğimiz yıllar içerisinde Anamur ve Bozyazı, bu bölge yerli muzum üretildiği, yerli muzun başlangıcının olduğu bölgedir.  Bugün gelinen noktada ise ülkemizin muz ihtiyacının, muz tüketiminin tamamına yakınını bu bölgemiz ve ülkemiz Üretir hale gelmiştir. Anamur ilçemizde 43.500 dekar alanda 350.000 ton muz üretilmekte olup, bu rakam ise ülkemizin muz tüketiminin %35 tekabül etmektedir.

Dolayısıyla Anamur Bozyazı çevre ilçelerimiz ülkemizin muz ihtiyacının büyük bir kısmını karşıladığı gibi ülkemizde muz tüketiminin artmasında önemli bir rol oynamıştır. işte biz bu festival ile birlikte Anamur muzumuzu ve yanı sıra tropikal meyvelerimiz olan avakado, Çarkıfelek meyvesi, kivi, çileğini ve benzeri bir çok ürünümüzü  tanıtma fırsatı bulacağız.”diye konuştu.

Konuşmaların ardından sahne alan Anamur Halk Oyunları Ekibi, Pulsaklar Belediyesi Halk Oyunları Ekibi,KKTC Kardeş Kent Girne Belediyesi Halk Dansları Ekibi, Pursaklar Belediyesi Artvin Yöresi Halk Oyunları Ekipleri sergiledikleri Halk danslarıyla festival açılış programı sona erdi.

 

İBRAHİM POLATİBRAHİM POLAT