GÜNCEL
Giriş Tarihi : 18-07-2023 14:27

Anamur-Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Gümüş, “Üretici Bu Gidişle Üretemez.!”

Anamur-Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Gümüş, “Üretici Bu Gidişle Üretemez.!”

Anamur Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş yaptığı yazılı açıklama ile mazota yapılan son zamlardan sonra zor şartlar altında üretim yapmaya çalışan üreticinin bununla birlikte üretemez hale geldiğini belirtti.

 

 Başkan Gümüş’ün Açıklaması Şöyle;

 

Mazota yapılan zam çiftçimizi olumsuz yönde etkilemiştir. Zor şartlar altında üretime devam eden üreticilerimiz iklim değişikliği ve girdi maliyetleri ile boğuşurken mazota yapılan ÖTV artışı üreticilerimizi hayal kırıklığına uğratmıştır.  Üreticimizin ödediği mazot vergisi çiftçimize verilen desteğin %70 ne dek geliyor.

Üreticilerimiz eskiden geleneksel tarım yapıyordu, yani insan ve hayvan gücüyle tarım yapılıyordu. Şimdi ise geleneksel tarım bırakılarak modern tarıma geçildi. Modern tarımın yapılabilmesi için enerji ve mazot çiftçinin olmazsa olmazıdır. Üreticinin Tarımda kullanmış olduğu mazot ve enerji bir üretim aracıdır. Tüketim aracı değildir. Bu nedenle mazot ve enerji tarımda özel tüketim olarak düşünülmemelidir. Çiftçimizin üretim maliyetinin %10 ile %20 sini mazot ve enerji oluşturmaktadır. Geliri zaten düşük olan üreticimiz bu gidişle mazot ve enerji fiyatına yetişemiyecek, bu sebeple tarımdan uzaklaşacak, gıda fiyatlarında artış olması kaçınılmaz olacak. En önemlisi ithal'e mahkum olacağız, üreten Türkiye değil tüketen bir ülke olacağız. Bu sorunun kökten çözümü ise üreticinin kullandığı enerji ve mazottan ÖTV,KDV, vergi ve fonlar acilen kaldırılmalı. Şunu aklımızdan hiç çıkarmayalım tarımın sorunu sadece üreticinin sorunu değil, tüm ülke sorunudur. Eğer bir ülkede üretici mutlu ve huzurlu ise tüm ülke mutlu ve huzurludur. Eğer bir ülkede üretici mutsuz ve huzursuz ise tüm ülke mutsuz ve huzursuzdur.....!

İBRAHİM POLATİBRAHİM POLAT