GÜNCEL
Giriş Tarihi : 10-09-2023 22:13   Güncelleme : 10-09-2023 22:16

Mersin Valisi Pehlivan Morca Mağarasındaki TahliyeÇalışmalarını Yerinde İnceledi..

Mersin Valisi Pehlivan Morca Mağarasındaki TahliyeÇalışmalarını Yerinde İnceledi..

VALİ ALİ HAMZA PEHLİVAN, MORCA (DÜDENİ) MAĞARASINDA DEVAM EDEN TEDAVİ,KURTARMA VE TAHLİYE ÇALIŞMALARINI YERİNDE İNCELEDİ

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Anamur İlçesi sınırları içinde bulunan, 3 Eylül günü 15 kişilik Türk ve yabancılardan oluşan ekibin kırılma maksadıyla girdiği 1270 metre derinliğindeki Morca Düdeni rotasında arama kurtaran kampında incelemelerde bulundu, mağara içerisinde midesinden rahatsızlanan Mark Dickey'in sağlık durumu,tedavi, kurtarma ve tahliye çalışmaları hakkında bilgi aldı.

İncelemeleri sonrasında basın mensuplarına konuşan Vali Pehlivan;
“Anamur İlçemiz sınırları içinde bulunan, Morca Düdeni olarak da bilinen Morca Mağarasının giriş kısmındayız. Arama kurtarma kampı politikası ziyaretinden biraz önce, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldık.
3 Eylül tarihinde burada mağaracılık faaliyeti gerçekleştirilmek üzere 15 kişilik Türk ve yabancı kişilerden oluşan bir ekip gelmişti. Burada önceki yıllarda yaşananlar gibi ölüm çalışmaları sürdürülürken Amerikalı vatandaş olan Mark Dickey isimli ekip mensubunun rahatsızlandığı, ciddi doğum mide hastalığının devam ettiği yönündeki bilgiler ulaştı. Bu bilgiye ulaşmaya ulaşmaz İçişleri Bakanlığımıza bağlı AFAD Başkanlığımız ve Mersin Valiliğimizin genel koordinasyonunda arama kurtarma çalışmalarıyla ilgili gerekli organizasyon başlatıldı. Bu yetenek başta AFAD ekipleri olmak üzere, hem Mersin AFAD İl Müdürlüğü ekipleri hem de Ankara, Adana, Antalya gibi yakın illerimizde bu alanlarda uzman ekiplerin AFAD Başkanlığı tarafından yönlendirilmesi, beraberinde Sağlık Bakanlığımızın, İl Sağlık Müdürlüğümüzün, UMKE ve 112 acil sağlık ekiplerinin gelişmesi ve bu ekiplere İl Jandarma Komutanlığımıza bağlı kuvvetlerimizin unsurlarının tamamlanmasından itibaren arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. Türkiye Mağaracılık Federasyonu ve Uluslararası Mağaracılık Federasyonuyla da AFAD Başkanlığımız bu konuda gerekli koordinasyonu sağladı. Yurt içinden ve yurt dışından mağara konusunda uzman arama kurtarma ekipleri geldi.
Hem mağaranın dışında kamp kuruldu, hem de mağara içinde rahatsızlanan Mark Dickey'in bulunduğu yerde bir kamp kuruldu. Oraya sağlık uzmanları, doktorlar,serum ilaç vb sağlık malzemeleri intikal ettirildi. Süreç içerisinde bilgiler paylaşıldı. Valilik olarak dün de genel bir açıklama yapmış idik. Yapılan tedavi müdahaleleriyle sağlık paketinin daha iyiye gittiği ve stabil hale geldiği yerde ekipten bilgi alındı. 
Az önce kayıtlı olan burada var olan personel sayısı dün 162'ydi ve bugün tam olarak 190'a çıktı. 8 bölgeden gelen arama kurtarma personeli ile toplamda 190 kişi 153'ü arama kurtarma konusunda uzman kişilerden oluşan ekipler şu anda mağara içinde ve mağara dışında arama,kurtarma,tedavi ve tahliye azaltma devam ediyor. 
Mağaradaki iletilen bilgiler olumlu. Gelinen aşama ve tahliye hazırlıklarının seyrinin ayrıntılarıyla ilgili arkadaşlardan izlendi, süreç devam etti. İçerisinde tahliye için gerekli istasyon olarak tabir edilen halatlardan,taşıyıcılardan oluşan sistem kurulmuş durumdadır. Tabi tahliye biraz zaman alacak. Çünkü dünyanın en derin mağaralarından birisi olarak kabul ediliyor. 1.000 metrenin üstünde bir derinliğe sahip. Yaklaşık 1300 metre derinlikte. Bu nedenle ara istasyonlar ve kamplar bulunmaktadır. Şu anda 3 ana kamp alanı ve 7 ara istasyon planlandığı tahliyenin bu noktalarda gerçekleştirileceği bilgi bölümü uzman ekipler bizlerle paylaşılıyor. 
Bugün, Mark Dickey'in doktorunun hastalığının büyük ölçüde düzeldiğini ve tahliye işlemini artık başlayabileceği bilgi deposunun içinden iletti. Önce birinci aşamada kampa getirilecek. Orada da doktorlar sağlık ekipleri var. Onlar gerekli kontrolleri yapacaklar ve sağlıkla ilgili olarak yukarıya doğru yönlendirilecekler, bir sonraki istasyona veya kampa doğru yönlendirilecekler. Bugün itibariyle bu çalışmalar normal ara istasyonlardaki gelişmelere bağlı olarak birkaç gün içerisinde tahliye gerçekleştirilmiş olacak. Gerek teknik donanım açısından gerek lojistik destek açısından her türlü imkan sağlanmış durumda. Başından beri ilgili sistemlerimizin bakımı bu süreci sürekli takip ediyor. 
Mağaranın münhasır programları, galerilerinin,bacaların, dehlizlerin kesilmesi ve bir takım düzeni, biyolojik yapılanmalarla ilgili üretim çalışmaları, önceki yıllarda bu ekipler tarafından yapılıyordu. Bu yıl da bu yetenekle ilgili bir çalışma yürütmek üzere Morca Mağarasına gelen ekipler böyle beklenmedik bir hastalıkla karşılaşıyorlar. Geçmiş olsun diyorum. İnşallah kazasız belasız bir şekilde bu süreç,tedavi ve ayrılma süreci tamamlanacak. 
Burada faaliyet gösteren yerli ve yabancı bütün ekiplere teşekkür ediyorum. Kolaylıklar diliyorum.” dedi.

Vali Pehlivan'a, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ercan Atasoy, Anamur Kaymakamı Bilal Bozdemir, Mersin İl AFAD Müdürü Cenk Yıldız ve diğer ilgililer birimlerini görevlendirdi.

İBRAHİM POLATİBRAHİM POLAT